U trendu

U napadima na bolnice ubijeno 1.000 ljudi

U napadima na zdravstvene objekte u sukobima širom sveta tokom prethodne dve godine poginulo je gotovo 1.000 ljudi, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

U izveštaju se ukazuje na alarmantno nepoštovanje zaštite medicinskih centara u ratovima od strane vlada i oružanih grupa, kojima su upućene oštre kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i lekara.
 
SZO je tokom sveobuhvatnog istraživanja u celom svetu zabeležio 594 napada na bolnice i klinike na Bliskom istoku, u Africi i drugim delovima sveta tokom 2014. i 2015. godine. U napadima je poginulo 959 zdravstvenih radnika, osoblja, pacijenata i posetilaca, a više od 1.500 je ranjeno.

U više od 60 odsto napada medicinski objekti su bili ciljana meta, u 20 odsto napada ti centri su slučajno pogodjeni, a priroda ostalih napada nije utvrdjena, navodi se u izveštaju.

„Svedoci smo alarmantne učestalosti nedostatka poštovanja svetosti zdravstvene nege, prava na zdravstvenu negu i medjunarodnog humanitarnog prava. Pacijenti su pogodjeni u svojim bolničkim krevetima, medicinskom osoblju se preti, zastrašuju se ili napadaju, bolnice se bombarduju“, navodi se u izveštaju.

Ciljano gadjanje bolnica, lekara i pacijenata predstavlja ratni zločin prema Ženevskim konvencijama, a Savet bezbednosti UN zahteva od svih učesnika sukoba da štite medicinske objekte.

SZO je u izveštaju istakla da je potrebno preduzeti mere na medjunarodnom i lokalnom nivou da bi se sprečili ti zločini i da bi se zdravstvena nega u vanrednim situacijama obezbedila svima kojima je potrebna na bezbedan i nesmetan način.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.