U trendu

U napadu na aerodrom u Kabulu najmanje 72 mrtva i više od 140 ranjenih

Najmanje 60 Avganistanaca i 12 pripadnika američke vojske poginulo je danas u napadu kod aerodroma u Kabulu.

Neimenovani avganistanki zvaničnik rekao je da je 60 Avganistanaca poginulo i da su 143 ranjena u napadu dva bombaša samoubice i naoružanih muškaraca kod aerodroma, gde hiljade Avganistanaca čekaju evakuaciju, prenosi Asošiejted pres.

Dva neimenovana zvaničnika SAD rekla su da je u napadu poginulo najmanje 12 pripadnika američke vojske, 11 marinaca i lekar mornarice.

Jedna eksplozija se dogodila ispred ulaza na aerodrom, gde su stacionirani američki i britanski vojnici, a druga kod obližnjeg hotela.

Napad je izveden nakon što su vodeće zapadne zemlje sinoć pozvale ljude da izbegavaju oblast aerodroma zbog ozbiljne terorističke pretnje.

O taj poziv se oglušio veliki broj ljudi koji žele da pobegnu iz Avganistana, u strahu od novih vladara talibana, s obzirom da operacija evakuacije mora da bude završena do 31. avgusta.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a zvaničnici SAD veruju da ga je izvela ekstremistička grupa Islamska država, koja je radikalnija od talibana.

Talibani, koji su pre dve nedelje silom preuzeli vlast u zemlji, osudili su napad kod aerodroma u Kabulu, navodeći da je izveden u oblasti koju kontrolišu američki vojnici.

SAD i Velika Britanija su večeras saopštile da će nastaviti evakuacije iz Kabula.

Više zemalja je pre napada okončalo operaciju evakuacije iz Kabula i počelo da povlači svoje vojnike i diplomate.

Aerodrom u Kabulu je u prethodnih deset dana bio mesto potresnih scena usled haotičnog okončanja najdužeg američkog rata i povratka talibana na vlast posle 20 godina.

Talibani su obećali da neće napadati zapadne snage tokom evakuacije, ali insistiraju da svi strani vojnici moraju da napuste Avganistan pre 31. avgusta.

Taj rok su SAD same odredile pre nego što su islamski ekstremisti talibani preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.