U trendu

U nedelju kanonizacija Majke Tereze

Nekoliko desetina predstavnica družbe Sestara misionarske ljubavi stiglo je danas u Rim gde su u toku pripreme za kanonizaciju Majke Tereze, osnivačice tog reda.

Do nedelje su predvidjene razne manifestacije Majki Terezi u čast, medju kojima izložba fotografija u četvrtak i večernja molitva njoj posvećena u petak, koju će predvoditi poglavar Rimokatoličke crkve Franja.

Kanonozacija će biti održana u nedelju na Trgu Svetog Petra tokom, a očekuje se da će joj prisustvovati nekoliko desetina hiljada vernika.

Papa Franja je početkom marta potpisao dekret o kanonizaciji Majke Tereze pošto je  krajem decembra prošle godine potpisao dekret kojim se njoj pripisuje čudo, čime je otvoren put za njenu kanonizaciju.

U septembru se obeležava godišnjica smrti Majke Tereze, u godini milosrdja koja će trajati do 20. novembra 2016.

Majka Tereza, koja je umrla 5. septembra 1997, 2003. je proglašena za blaženu. Čin beatifikacije obavio je papa Jovan Pavle Drugi pred više od 150.000 vernika na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Majka Tereza je 1979. godine za svoj humanitarni rad dobila Nobelovu nagradu za mir.

Agneza Bojadžiju, Albanka rodjena u Skoplju, stupila je 1928. u družbu Majke Božije od Loreta u Irskoj, a potom je u Kalkuti 1950. osnovala družbu Sestre misionarske ljubavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.