U trendu

U Nemačkoj će se do 2050. udvostručiti broj muslimana

Procenat muslimanskog stanovništva u Nemačkoj mogao bi da se udvostruči do 2050, navodi se u studiji američkog instituta „Pju“.

„U Nemačkoj bi, ako se uzme u obzir regularna migracija bez izbegličkih talasa, 2050. udeo muslimanskog stanovništva mogao da iznosi 11 odsto, što je skoro dvostruko više nego danas“, proizlazi iz studije objavljene danas u Berlinu, a prenosi Hina.

Institut procenjuje da bi i bez regularne migracije udeo sa sadašnjih 5,5 odsto mogao da se poveća na devet odsto, a kao razlog se navodi činjenica da su građani muslimanske veroispovijesti u proseku mlađi od ostatka stanovništva i da muslimanske žene u proseku rađaju više đece (1,9) od ostatka ženske populacije (1,4 deteta po ženi).

Prema studiji, u kojoj su analizirani podaci iz zemalja članica Evropske unije, Norveške i Švajcarske, zemlja sa najvišim procentom muslimanskog stanovništva u EU je Francuska (8,8 odsto), iza koje slede Švedska (8,1 odsto) i Velika Britanija (6,3 odsto).

Hina navodi da studija pokazuje i da većina Nemaca dolazak većeg broja izbeglica iz Sirije i Iraka ne doživljava kao „ozbiljnu pretnju“, za razliku od ispitanika u Poljskoj, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj.

Navodi se da u Poljskoj, u kojoj je otpor javnost prema muslimanskim useljenicima veoma izražen, živi 0,1 odsto muslimana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar