U trendu

U nemirima u Virdžiniji na skupu desničara jedna osoba poginula

Jedna osoba je poginula večeras posle kontroverznog skupa američke ekstremne desnice u saveznoj državi Vidržiniji, gde je vozilo uletelo u demonstrante kontramitinga, saopštile su lokalne vlasti.

„Užasnut sam tim incidentom sa automobilom u kojem je jedna osoba poginula a ima i mnogo povredjenih“, naveo je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Sajgner.

Prema prvim informacijama, žrtve su demonstranti kontramitinga koji su protestovali zbog skupa radikalne desnice, medju kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima.

Tragedija se dogodila u već napetoj atmosefori, dva sata posle skupa ekstremne desnice, koju je policija rasterala suzavcima.

Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i nošenje oružja na javnom mestu.

Vlasti Virdžnije su pre skupa proglasili vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.

Kako su ranije naveli analitičari, posle pobede Donalda Trampa i uspona ekstremističkog pokreta „alt-right“ (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.