U trendu

U očekivanju pravosnažne presude Karadžiću

SARAJEVO – Majke Srebrenice otputovale su jutros u Hag da bi sutra prisustvovale izricanju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazalo je izricanje presude po žalbi u predmetu tužilac protiv Radovana Karadžića za sredu, 20. marta.

Radovan Karadžić je optužen po dve tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovečnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

I dok uoči konačne presude Karadžiću, vlasti RS-a poručuju da ‘Haški sud nije pravičan’, velika većina zvaničnika u federaciji BiH najmanje očekuje da Karadžiću bude potvrđena prvostepena presuda.

Predsednica RS-a Željka Cvijanović je navela da ‘poučena ranijim iskustvima’, nije optimista kada su u pitanju odluke koje se donose na nivou Suda u Hagu.

‘Do sada nijedna presuda nije služila pomirenju i pravdi’, rekla je Cvijanović.

Slično mišljenje izneo je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

S druge strane, predsednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić izjavila da strahuje da bi promene u sudskom veću mogle uticati na presudu Karadžiću.

„Bojim se jer su tražili da se promene sudije i da su ustoličili one koji njima odgovaraju. Bojim se i za Srebrenicu šta će biti u presudi i da će reći da nije bio genocid. Ukoliko se to dogodi, valjda ćemo imati pravo na prigovor i žalbu“, rekla je Ćatić, preneli su sarajevski mediji.

Predsednik Udruženje žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović očekuje da će predsuda Radovanu Karadžiću biti proširena na genocid u ostalim opštinama, u najmanju ruku za genocid u Prijedoru.

Međutim, izrazio je takođe bojazan da bi promene unutar sudskog veća mogle uticati na konačnu presudu. “U svakom slučaju, ne bi se smelo desiti da dođe do smanjenja kazne, odnosno do umanjenja obima zločina koji su prvostepenom presudom presuđeni“, rekao je Tahirović.

Predsednik Saveza udruženja logoraša regije Banjaluka Mirsad Duratović ne očekuje presudu za genocid u Prijedoru i ostalim opštinama koje se spominju u optužnici te ističe da će Haški tribunal “udariti još jedan šamar” žrtvama Prijedora.

Ne veruje, kaže, da će konačna presuda Radovanu Karadžiću biti donesena na osnovu relevantnih dokaza Tužilaštva, posebno na osnovu dokaza koji proizlaze iz masovne grobnice Tomašica.

“Mislim da će presuda biti donesena pod uticajem nekih delova međunarodne zajednice koji žele da zaštite, prvenstveno Srbiju, ali i Radovana Karadžića i Ratka Mladića od odgovornosti za genocid u ostalim općinama, osim Srebrenice“, kazao je Duratović.

On smatra da bi presuda za genocid i u drugim bh. opštinama pokrenula mehanizme unutar međunarodne zajednice koji bi mogli demontirati Republiku Srpsku (RS).

“Kako može međunarodno-pravno, ali i moralno, opstati nešto za šta je pravosnažnim presudama utvrđeno da je nastalo na genocidu“, kaže Duratović, koji je za Fenu rekao i da je teroristički akt na Novom Zelandu bio inspirisan Karadžićevom mržnjom prema muslimanima širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.