U trendu

U ovom zatvoru robijaši žive sa suprugama i decom, plaćaju boravak u ćeliji (video)

Zatvor San Pedro koji se nalazi u planinskom gradu La Paz u Boliviji, lociran na nadmorskoj visini od 3.500 metara, je najčudniji zatvor na svetu.

Osim što je najveći zatvor u Boliviji s više od 2.400 zatvorenika, neobično je to što ga čuvari obezbeđuju jedino spolja. Naime, jedini njihov zadatak je da niko ne pobegne iz zatvora.

To znači da je posao zatvorenika da brinu sami o sebi. Pošto budu osuđeni, oni sami moraju da plate ulazak u zatvor, kao i sopstvenu ćeliju, u kojoj će boraviti, a to se rešava ili preko „gradonačelnika zatvora“ ili preko „agenta za nekretnine“.

https://www.youtube.com/watch?v=HpPhwmgWok8

Zatvorenici su u zatvoru uspostavili zajednicu koja funkcioniše. Oni naime biraju osam službenika, pri čemu svako od njih predstavlja jedno odeljenje zatvora.

Mnogi od zatvorenika u San Pedru žive zajedno sa svojim suprugama i decom. U zatvoru se nalazi oko 200 dece. Jeste su ta deca u zatvoru stalno izložena opasnosti, ali silovatelje i zlostavljače drugi zatvorenici tretiraju s nultom tolerancijom i obično ih podave u malom bazenu unutar zatvora.

Uslovi u zatvoru se razlikuju od odeljenja do odeljenja. U onim najsiromašnijim delovima, uslovi su užasni i podrazumevaju da troje do četvoro ljudi spava u ćeliji namenjenoj za jednu osobu.

S druge strane, postoji i luksuzni sektor u kom žive političari i narko-bosovi, koji su imali dovoljno novca da plate privatne ćelije sa zasebnim kupatilima, kuhinjama i kablovskm televizijom.

Život u zatvoru košta između 1.000 i 1.500 dolara mesečno i samo retki mogu da tako nešto priušte.

San Pedro ima i sopstvenu ekonomiju i zatvorenici rade kao vlasnici mali dućana, stolari, brijači, čistači cipela i slično, a neki od njih vode i vlastite laboratorije kokaina koji proizvode jednu od najčistijih droga u državi.

Neki zatvorenici zarađuju novac trgovinom alkoholom, kao i kockanjem, gde se ulažu oklade i do 20 hiljada dolara, prenose mediji.

Još od ranih 1990-ih turisti su mogli da plate ulazak i razgledanje zatvora, a iako su te ture ilegalne, čuvari prihvataju mito. Ipak od 2009. to je onemogućeno, premda je tamo opšte poznato da je za pravu cenu sve moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.