U trendu

U Parizu održana komemoracija policajcu stradalom u napadu (VIDEO)

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas na komemoraciji policajcu Arnou Beltramu poginulom u nedavnom napadu džihadiste na jugu zemlje, da policajac predstavlja „oličenje francuskog otpora“.

Makron je na skupu u dvorištu Palate invalida, spomenika u Parizu gde se tradicionalno održavaju komemoracije preminulim poznatim ličnostima i zaslužnim gradjanima Francuske, rekao da je da će živeti sećanje na Beltrama (45) koji se u zemlji smatra herojem.

„Mi se ne borimo samo protiv terorističkih organizacija, vojske islamista i imama mržnje i smrti, već se borimo protiv tog podzemnog islamizma, koji se na našem tlu indoktrinirao i ugrožava našu svakodnevnicu“, rekao je Makron osudjujući „varavsko mračnjaštvo“.

U celoj Francuskoj je danas odata pošta policajcu. U svim policijskim stanicama, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Jelisejskoj palati održan je minut ćutanja a u nekim stanicima je puštena himna Marseljeza.

Povorka s posmrtnim ostacima policajca prošla je ulicama Pariza u pratnji pripadnika Nacionalne garde i nekoliko hiljada Francuza.

Komemoracija je za nekoliko sati ostavila po strani nesuglasice unutar vlade o antiterorističkoj politici vlasti. Na skupu su bili i članovi opozicije, lideri desnice i ekstremne desnice, Loran Vokije i Marin Le Pen, kao i bivši predsednici Francuske Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.

Lakdim (25) Francuz marokanskog porekla koji je rekao da je „vojnik“ Islamske države, ubio je četiri osobe u napadu na jugu Francuske. Najpre je oteo automobil i otvorio vatru na policiju u Karkasonu, a zatim uzeo taoce u supermarketu u napadu kod obližnjeg gradića Treb na jugu Francuske.

Tokom talačke krize, Beltram se ponudio da on bude talac u zamenu za oslobodanje zarobljenih u supermarketu ali je teško ranjen vatrenim oružjem pre nego što su antiterorističke policijske jedinice ubile napadača i okončale napad. Beltram je kasnije podlegao povredama.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Taj napad je potresao javnost u Francuskoj, gde je od 2015. u terorističkim napadima stradalo 245 osoba.

Komemoraciju su direktno prenosili gotovi svi francuski mediji. Beltram i tri žrtve napada biće sahranjeni sutra na jugu Francuske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar