U trendu

U Parizu uhapšeno 548 ljudi, u Briselu 70

PARIZ/ BRISEL – Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu od jutros je uhapÅ¡eno 548 ljudi, a 272 osobe su zadrÅŸane u policiji, dok je istovremeno tokom protesta „ÅŸutih prsluka“ u Briselu preventivno uhapÅ¡eno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila „ÅŸutim prslucima“ da se pridruÅŸe demonstrantima na Jelisejskim poljima.

„Åœuti prsluci“ su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju „preteranim“, i ÅŸale Å¡to im je „onemogućeno da protestuju“.

Do Jelisejskih polja se i dalje moÅŸe stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi „Figaro“.

Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera „ÅŸutih prsluka“, Åœilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

Istovremeno, u Briselu je policija blokirala celu zonu u kojoj se nalaze evropske institucije, zabranivši pristup toj zoni i vozilima i pešacima.

Belgijski dnevnik „Soar“ (Le Soir) prenosi da je atmosfera u Briselu napeta, ali da nasilja nema.

Agencija Belga javlja da su „ÅŸuti prsluci“ blokirali autoput ka Rekemu, gradu na zapadu Flandrije, u blizini granice sa Francuskom, kao i da su postavili barikade rano jutros na autoputu nadomak granice sa Francuskom na severu Belgije.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se „ÅŸuti prsluci“ proÅ¡le sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapÅ¡eno 70 osoba.

Demonstracije su za danas planirane i u Holandiji, mada ni Belgija ni Holandija nisu predloÅŸile povećanje takse na gorivo, Å¡to je bio katalizator masovnih i ruÅ¡ilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog „lista otpora“ pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.