U trendu

U Poljskoj 85 žrtava zime

Novi talas jakog mraza u Poljskoj odneo je u poslednja 24 časa još dva života a broj preminulih od posledica smrzavanja popeo se ove zime na 85, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

„Samo juče od smrzavanja preminule su dve osobe u Donjoj Šleziji i Lodjskom vojvodstvu. Od početka novembra to je već 85 ljudi“, kazala je poljskoj televiziji TVN24 portparol Centra Ana Adamkjevič.

Na Poljake je ponovo apelovala da jave telefonom na alarm broj ukoliko primete da neko može biti ugrožen mrazom.

„Smrt od smrzavanja ne preti samo beskućnicima. Često su žrtve i starije osobe koje žive same ili su bolesne. Takodje i osobe koje su zaspale pod uticajem alkohola na otvorenom“, apelovao je na Poljake da ne budu ravnodušni poljski Centar za bezbednost.

Broj žrtava zime, u proseku oko 80 žrtava smrzavanja godišnje, povećava i gas „tihi ubica“ kako ga zovu u Poljskoj  –  ugljen monoksid iz neispravnih peći a u poslednjih 24 časa od trovanja tim gasom preminuo je jedan Poljak.

Nakon kratkog otopljenja zima se punom snagom vratila u celu Srednju Evropu a slovačke vlasti su zato ovog januara uvele posebne kontrole kako se u socijalno slabim porodicima, posebno na istoku zemlje gde ima najviše geta bede, tokom vanredno hladnih dana brinu o deci.

„Od početka godine oduzeli smo na istoku Slovačke porodicama 40 dece. U nekoliko slučajeva su socijalni radnici morali da pozovu hitnu pomoć da dete odveze“, kazao je slovačkim medijima šef slovačkog Biroa rada, socijalnih pitanja i porodice Marijan Valentovič.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar