najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Poljskoj počelo razmeštanje bataljona NATO-a

Razmeštanje 1.200 vojnika višenacionalnog bataljona NATO-a počelo je u Poljskoj, a proces bi trebalo da bude završen u januaru 2017. godine, izjavio je u utorak ministar odbrane Poljske Antoni Maćijerevič.

Ministar, koji je u poseti Izraelu, saopštio je novinarima da će u Poljskoj biti razmešteno 1.200 vojnika, od toga 1.000 Amerikanaca. Maćijerevič je podsetio da će bataljon biti razmešten u Ožišu na severoistoku zemlje, a sedište iz kojeg će se rukovoditi radom svih bataljona NATO-a na istočnom krilu Alijanse, nalazi se u poljskom Elblongu.

Pored Amerikanaca, u bataljonu su i vojnici iz Rumunije i Velike Britanije. Maćijerevič je, takođe, saopštio da u naoružanje bataljona NATO-a koji će biti razmešten u Litvaniji stižu poljski tenkovi RT-91 „tvrdi“.

Na poslednjem samitu NATO-a u Varšavi usvojena je odluka o pojačavanju istočnog krila Alijanse. NATO namerava da već sledeće godine razmesti u baltičkim zemljama i Poljskoj četiri višenacionalna bataljona.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško izjavio da odluke NATO-a pretvaraju zemlje Istočne Evrope u platformu za vojno širenje.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov takođe je ranije izjavio da se Rusija neće uvlačiti u nametnutu konfrontaciju sa SAD, NATO-om i Evropskom unijom i da će u bilo kakvim uslovima moći da zaštiti bezbednost kako same zemlje, tako i svojih građana.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike