U trendu

U prosveti Turske suspendovano 15.200 zaposlenih

Tursko Ministarstvo prosvete je danas objavilo da suspenduje više od 15.000 svojih zaposlenih zbog sumnji da su povezani sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koga su turske vlasti optužile da je organizator propalog puča.

„Iz Ministarstva prosvete suspendovano je 15.200 zaposlenih i otvorena je istraga s njima u vezi“, navelo je Ministarstvo u saopštenju. Ova mera odnosi se na zaposlene i u gradskim i u seoskim školama ustanovama, dodaje se u saopštenju.

Odvojeno, Viši savet obrazovanja je danas zatražio ostavke rektora svih državnih univerziteta.

Tursko medijsko regulatorno telo oduzelo je sva prava emitovanja ili objavljivanja medijskim kućama čiji se nazivi ne navode, povezanim s Gulenom ili onim koje ga podržavaju, prenela je danas državna novinska agencija Anadolija.

Turska vlada traži od SAD da izruči Turskoj Gulena koji je tamo godinama u izbeglištvu.

Velike čistke su u toku od propalog puča izvedenog tokom noći izmedju petka i subote. Privedene su ili otpuštene hiljade ljudi iz sudstva, policije, vojske, državne uprave i uprava za verska pitanja. 

Iz kabineta premijera Turske Binalija Jildirima otpušteno je 257 ljudi, a lična dokumenta su im oduzeta, prenela je danas turska državna agencija Anadolija.

Otpušteni službenici su osumnjičeni da su umešani u pokušaj vojnog udara u petak uveče.

Tokom čistki sprovedenih posle neuspelog puča, otpušteno je više hiljada sudija, policajaca, činovnika i zaposlenih u verskim službama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.