U trendu

U Rimu se stvara nova Evropska unija?

Na samitu Evropske unije ovog meseca u Rimu stvara se nova Evropska unija sa 27 članica, a cilj je da obnovljena integracija u fokusu ima jedinstvo, a ne da to bude Evropa s više brzina, ističu evropski diplomatski izvori. Samit u Rimu održaće se 25. marta kao povod proslave 60. godišnjice potpisivanja rimskih ugovora kojima je stvorena današnja EU.

Očekuje se da će čelnici 27 zemalja istaći u Rimskoj deklaraciji postignuća u dosadašnjim evropskim integracijama i dati obrise buduće EU.

„Ključna poruka iz Rima je poruka jedinstva, nova beba treba da se zove jedinstvo, a ne Evropa sa više brzina“, rekao je diplomatski izvor, dodajući da Evropa sa više brzina treba da bude „upozorenje, a ne cilj“.

Pre rimskog sastanka na vrhu, čelnici zemalja članica EU-a sastaće se u četvrtak na redovnom dvodnevnom samitu u Briselu. Drugi dan, u petak, održava se neformalni sastanak 27-orice, bez Velike Britanije, kada će se isključivo razgovarati o pripremama za samit u Rimu, odnosno o tekstu deklaracije koja treba da bude prihvaćena.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prošle nedelje predstavio je Belu knjigu o budućnosti Evrope u kojoj je ponudio pet scenarija budućeg izgleda Unije: zadržati status kvo, EU samo kao jedinstveno tržište, Evropa sa više brzina, EU sa manje vlasti, ali efikasnija i EU koja će u više područja raditi zajedno.

„Junker se nije izjasnio koji od pet scenarija preferira, ali mislim da više ceni scenario broj 5“, kaže diplomatski izvor.

Peti scenario  „Zajedno činimo mnogo više“ podrazumeva da države članice odlučuju zajednički mnogo više u svim područjima politike, što bi se moglo nazvati nekom vrstom federalnog uređenja, iako se reč federacija izbegava, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.