U trendu

I u rođenoj zemlji joj preti pritvor: Zašto je lepa Dankinja trn u oku Islamista?

Mlada Dankinja, inače bivša studentkinja na fakultetu političkih nauka, koja se u Siriji obučavala za snajperistu i borila protiv Islamske države, kaže da je “izgubila sve” nakon što su joj džihadisti zapretili likvidacijom. Džoana Palani (23) napustila je fakultet i otišla u Siriju da se bori protiv džihadista. Na prvim linijama fronta provodila je po devet dana za redom, uz svoju snajpersku pušku ruske proizvodnje. Vežbala je gađanje na Islamistima- živim metama.

Sada je primorana da živi u tajnosti, a u domovini joj preti zatvorska kazna jer se oglušila na danski zakon koji zabranjuje državljanima da odlaze da se bore u Siriju. Džoani prete i fanatici koji žele da je otmu, pretvore u seksualnu robinju i preobrate u islam.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dala za Daily Mail, Džoana objašnjava zašto je rizikovala slobodu i otišla u Siriju da se boriti protiv IS, opisuje napornu obuku za snajperiste i govori kako je sve to ostavilo razorne posledice na njen život.

“Spremna sam da se odreknem svog života i slobode ako bih time zaustavila napredovanje Islamske države, kako bi svi u Evropi bili sigurni. To je moj izbor. Ali sad me sopstvena zemlja gleda kao teroristu”, započinje Džoana svoju priču.

Takođe, u intervjuu Daily Mailu prvi put je priznala kako je prošlog leta prekršila stroge danske antiterorističke zakone i ponovo se vratila u Siriju.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=371880183176112&set=a.128868450810621.1073741826.100010624007544&type=3&theater

“Žao mi je što sam prekršila zabranu, ali osećala sam da nemam izbora. Nisam očekivala da ću izgubiti gotovo sve u borbi za sigurnost sopstvene zemlje, koja mi sad i sama želi da uzme slobodu. Živim u jednoj od najboljih zemalja na svetu, ali ja sam zapravo beskućnica koja gladuje i smrzava se. Nikome više ne verujem”, kaže Džoana.

“Ne želim da IS preti evropskim zemljama i ljudima kao što su učinili u Kurdistanu”, nastavlja.

Studentkinji je 2015. godine izdata zabrana odlaska u Siriju, ali ona je prekršila zakon i ipak otišla u rat protiv IS od juna do oktobra 2016. “Nisam mogla da ostavim svoje saborce u nevolji”. Zbog kršenja zakona u Danskoj joj preti dve godine zatvorske kazne.

Osim što oseća da je konstantno proganjaju danske vlasti, Džoana mora da živi sakrivena od poternice koju je za njom raspisala Islamska država. Žele je živu ili mrtvu, i za to nude milion američkih dolara. Džoana nema stalnu adresu, živi na jednom mestu maksimalno tri dana i konstantno se seli.

“Svake noći se smrzavam i odlazim u krevet gladna. S ponosom bih prihvatila deset godina zatvora ako bi to spasilo ljude, ali isto tako ne želim da prihvatim ni dan ako me Danska vidi kao opasnost. Ne razumem zašto me danski obaveštajci vide kao pretnju kad se borim za spas Evrope i za prava žena”, kaže Džoana.

Uhapšena je 7. decembra, trebala je da provede tri nedelje u zatvoru, ali je sudija pustio na slobodu 23. decembra. Dok je bila iza rešetaka, saznala je za novu pretnju. Džoani su rekli da je IS izdao poternicu za njom na iznos od milion američkih dolara. “IS me želi mrtvu, ili zarobljenu ili da me pretvori u seksualnu robinju”, kaže.

Džoana je ispričala i delove svoje ratne priče. Borila se u poznatoj ženskoj brigadi u Kurdistanu. Prisetila se žena koje su oslobodili iz mučeničkih okova, mnoge od njih su, kaže, uzele pušku u ruke i same krenule u rat protiv terora.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=318417481855716&set=ecnf.100010624007544&type=3&theater

Prošlog leta se vratila u Siriju, kada je krenula bitka za strateški važan grad Manbij, severoistočno od Alepa. “Želela sam da se vratim svojim devojkama u Siriju. Nije lako biti u Danskoj dok mi prijatelji ginu u ratu”, kaže.

Džoana je 6. juna zgrabila pasoš i odletela u Kurdistan. Pod okriljem noći pešačila je sedam sati kako bi prešla iračku granicu i ušla u severnu Siriju.

“U tom periodu mog života toliko je bilo lakše biti u Siriji nego u Danskoj”, ispričala je. Njen bataljon ubio je više od stotinu džihadista.

“Ustala bih u 4 ili 5 ujutro, uzela moju pušku, AK-47 i dve ručne granate. Kao snajperista mogla sam da budem na prvim linijama i po devet dana zaredom. Pronašla bih komfornu poziciju dalje od prozora i legla samo s prstom na obaraču. Danju smo branili svoje položaje, a noću stavljali infracrvene naočare i kretali u lov na džihadiste “, kaže.

Inače, Džoanin idol u detinjstvu bila je Ljudmila Pavličenko, snajperista Crvene Armije koja je za vreme Drugog svetskog rata u smrt poslala ukupno 309 nacista. Borila se u bitkama za Odesu i Sevastopol na Krimu. Nadimak joj je bio “Dama Smrt”. Prema pisanju magazina Tajm, Pavličenko je jedan od najboljih snajperista u istoriji i najuspešnija žena snajperista ikad.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=306218826408915&set=ecnf.100010624007544&type=3&theater

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.