U trendu

U Rusiji danas počinje uništavanje hrane čiji je uvoz zabranjen

U Rusiji danas stupa na snagu predsednički dekret o uništavanju nelegalno uvezenih prehrambenih proizvoda na koje je uveden embargo, kao odgovor na sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog ukrajinskog pitanja.

Dokument, koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao 29. jula, predviđa uništavanje poljoprivrednih proizvoda, sira i hrane uvezenih iz zemalja koje su uvele Rusiji sankcije, prenosi TASS.

Očekuje se da će prva tura nelegalno uvezene hrane biti uništena u Orenburgu i Sankt Peterburgu.

„Čak 20 tona sira može biti uništeno u Orenburgu, a u Sankt Peterburgu će biti uništena svinjetina“, izjavila je portparolka Uprave za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Julija Melano, dodajući da će biti uništeno još tri kamiona nektarina.

Voće i povrće biće odneto na deponije, dok će mlečni i mesni proizvodi biti spaljeni kao proizvodi visoke biološke opasnosti u postrojenjima za uništavanje otpada.

Šef uprave za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Sergej Dankvert izjavio je u sredu da se količina hrane koja se nelegalno uveze u Rusiju smanjila 10 puta pošto je donet predsednički dekret o uništavanju takvih proizvoda.

Dankvert je ocenio da će morati da bude uništeno nekoliko stotina tona hrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar