U SAD danas 'Dan NEzahvalnosti' u čast indijanskog i drugog starosedelačkog nasledja

Danas je u SAD nezvanični „Dan NEzahvalnosti“ (UNThanksgiving) kojim se neformalno izražava poštovanje prema indijanskom i starosedelačkom nasledju.

Sajt vesti MSN piše da dok su mnogi juče, u četvrtak, zvaničan godišnji praznik – „Dan zahvalnosti“, proslavili s porodicama oko bogate trpeze, drugi danas „pozivaju ljude da se sete onih koji nemaju takav topao osećaj“ i njima je posvećen današnji „protiv-praznik“.

List „Vašington igzeminer“ je objasnio da termin „#UNThanksgiving“ na Tviteru znači „prepoznavanje i priznavanje istorije, aktivizma i otpora domorodačkog stanovništva i američkih domorodaca“ evropskoj kolonizaciji severnoameričkog kontinenta.

I Jutjub je „UNThanksgiving“ kao nezvanični praznik promovisao ove godine, rekavši da to znači „priznavanje i poštovanje vekova autohtonog otpora“ kolonizatorima i obrazovanje javnosti o tome.

Dugo u SAD ima kritike, čak i protesta protiv „Dana zahvalnosti“, aktivisti su ukazivali na izmišljotine povezane s tim praznikom, naročito reviziju nasilne kolonijalističke istorije da bi danas prošlost bila ulepšav ana, te i prihvatljivija.

„Dan NEzahvalnosti“ se uglavnom „slavi“ na zapadnoj obali SAD. To je prvi put bilo 1975. godine simboličnim „Skupom domorodačkog stanovništva u zoru“ u nekadašnjem zatvoru na ostrvu Alkatraz, pred obalom San Franciska, u Kaliforniji.

Navodno se tamo još mogu videti parole ispisane na zidovima tokom tog prvog skupa 1975. godine na ostrvu, a pre svega jedna: „Indijanci su dobrodošli“.

„Dan NEzahvalnosti“ je istog dana kada i „Nacionalni dan žalosti“ na istočnoj obali SAD, koji na sličan način protiče u godišnjem protestu u Plimutu, u državi Masačusets, u organizaciji „Ujedinjenih američkih domorodačkih stanovnika Nove Engleske“. Taj „Nacionalni dan žalosti“ obeležava se od 1970.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.