U trendu

U SAD osudjen ruski haker optužen za medjunarodnu onlajn prevaru

Na sudu u SAD danas je osudjen Rus Roman Seleznjov za hakovanje sistema američkih preduzeća i kradju informacija s kreditnih kartica, pomoću kojih su ukradeni milioni dolara.

Seleznjova je porota proglasila krivim po 38 tačaka optužnice, uključujući devet za hakovanje i 10 za prevaru pomoću informatičkih tehnologija, kao i za bankarsku prevaru i kradju identiteta.

Kazna će biti izrečena 2. decembra, a mogao bi da dobije do 34 godine zatvora.

Seleznjov je hakovao sisteme preduzeća, uglavnom pica restorana u američkoj državi Vašington, i ukrao milione brojeva kreditnih kartica koje je prodavao na ilegalnim internet forumima.

Tako je s kreditnih kartica ukradeno gotovo 170 miliona dolara širom sveta. Federalno tužilaštvo ga je nazvalo liderom na tržištu ukradenih brojeva kreditnih kartica.

Seleznjov, sin ruskog poslanika, bio je optužen po 40 tačaka za vodjenje hakerske šeme od 2010. do jula 2014, kada je uhapšen na Maldivima.

Njegovi advokati su tvrdili da je hapšenje Seleznjova bila „otmica“ i da je ilegalno doveden u SAD, čime je prekršeno medjunarodno pravo, ali je sudija tokom sudjenja odbacio taj argument.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar