U trendu

U SAD otvoreno 222.000 novih radnih mesta, stopa nezaposlenosti 4,4 odsto

U SAD je u junu otvoreno čak 222.000 novih radnih mesta, najviše u prethodna četiri meseca, što pokazuje da kompanije dovoljno samouverene da mogu da nastave zapošljavanja uprkos sporom rastu ekonomije.

Stopa nezaposlenosti blago je povećana na 4,4 odsto s majskih 4,3 odsto, što je bio njen najniži nivo u poslednjih 16 godina, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada. Do rasta stope nezaposlenosti došlo je pošto je povećan broj Amerikanaca koji traže posao, a nisu svi uspeli da ga nadju.

U prvih šest meseci ove godine, u proseku je otvarano gotovo 180.000 novih radnih mesta mesečno, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Vlada SAD revidirala je svoje procene o povećanju broja novozaposlenih u aprilu i maju za 47.000 ljudi.

Uprkos solidnom zapošljavanju, prosečna zarada po satu porasla je u junu za samo 2,5 odsto u odnosu na jun prošle godine, dok je za zdravu ekonomiju uobičajeno povećanje od 3,5 odsto.

Procenat zaposlenih odraslih osoba iznosi 60,1 odsto, što je tek nešto lošije od aprilskog rezultata, najboljeg od okončanja recesije 2009. godine.

Američke kompanije u maju su oglasile rekordnih šest miliona pozicija, što ukazuje da se one bore da pronadju potrebne radnike.

Najviše novih radnih mesta, 59.100, otvoreno je u oblasti zdravstvene zaštite, uprkos neizvesnosti koja prati zakonsko regulisanje te oblasti u SAD. Restorani i hoteli otvorili su 36.000 novih radnih mesta. U vladinom sektoru otvoreno je čak 35.000 novih radnih mesta, gotovo sva na lokalnom nivou. Gradjevinske kompanije otvorile su 16.000 novih radnih mesta.

U prva tri meseca godine, godišnja stopa rasta američke ekonomije bila je svega 1,4 odsto, što je niže i od skromnih prosečnih dva odsto tokom prethodnih osam godina. Ipak, većina američkih ekonomista predvidja da je godišnja stopa rasta skočila u drugom tromesečju ove godine na 2,5 odsto ili više.

Deluje da je ekonomija SAD dovoljno otporna da Federalne rezerve mogu da nastave podizanje referentne kamatne stope. Američka centralna banka sugerisala je da je rizik od recesije mali i da je ekonomja na čvrstim osnovama na početku devete godine oporavka od recesije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.