U trendu

U SAD sedam miliona domaćinstava bez struje zbog oluje Irma

Gotovo 7,2 miliona domaćinstava i firmi ostalo je bez struje u više država na jugoistoku SAD kroz koje danas prolazi tropska oluja Irma.

Najveći deo korisnika bez struje je u američkoj državi Floridi. Zvaničnici su saopštili da je danas popodne zbog nevremena 6,5 miliona korisnika ostalo bez struje u toj državi.

Erik Siladži, direktor elektrokompanje Florida Pauer and lajt (Florida Power and Light) rekao je da je oluja Irma napravila najveću štetu u istoriji te kompanije. Pogodjeno je svih 35 okruga koje ta kompanija opslužuje, što je veći deo atlantske obale Floride i obale u Meksičkom zalivu južno od Tampe.

Veruje se da je najveća šteta iazvana u oblasti Nejpls, ali je puna procena štete još u toku.

Siladži je rekao da je 19,500 radnika kompanije poslato na teren da ponovo uspostavi napajanje, ali je upozorio da će za mnoge biti potrebno i više nedelja pre nego što se struja vrati.

Elektrokompanija Djuk Enerdži (Duke Energy) saopštila je daje više od 860.000 domaćinstava i firmi koje ta kompanija opslužuje na Floridi ostalo bez struje.

U južnoj državi Džordžiji gde je oluja Irma stigla danas popodne, ostalo je 570.000 domaćinstava bez struje a u Južnoj Karonini 80.000.

Uragan Irma koji juče jačinom četiri na skali do pet pogodio Floridu, oslabio je na tropsku oluju i dalje postepeno gubi snagu dok se kreće severnom Floridom do države Džordžije.

Maksimalna brzina vetra je opala na 100 kilometra na sat. Očekuje se da će kasnije danas po lokalnom vremenu oluja da stigne do jugozapadne Džordžije a sutra pre podne do Alabame i možda kasnije do Tenesija.

Medjutim na severu Floride i na jugu Džordžija će se nastaviti jaka kiša, uz mogućnost poplava.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike