najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Šarlotu uveden policijski čas (foto)

Policijski čas uveden je protekle noći u američkom gradu Šarlotu, nakon tri dana protesta pokrenutih pošto je policajac ubio jednog muškarca afroameričkog porekla.

Gradonačelnik Šarlota, u Severnoj Karolini, potpisao je dokument kojim je policijski čas uveden od ponoći do šest sati ujutru, prenosi AP.

Protesti su se, međutim, nastavili i posle ponoći, ali policajci nisu pokušavali da hapse ljude na ulici u prvim minutima nakon policijskog časa.

Demonstranti protestom nastoje da izvrše pritisak na policiju da objavi video snimak koji bi možda mogao da pomogne rasvetljavanje ubistva Afroamerikanca.

Oni su uzvikivali „Pustite snimak“ i „želimo snimak“ na kratko blokirajući raskrsnicu kod sedišta Banke Amerike nakon čega su izašli na autoput koji prolazi kroz grad, odakle ih je, kako prenosi AFP, policija potisnula bacivši suzavac.

Demonstrant koji je teško ranjen tokom druge noći protesta i priključen na aparate, u međuvremenu je preminuo.

Policija je tada upotrebila suzavac protiv stotine demonstranata koji su napali i novinare, lomili prozore i izazivali manje požare, naveo je BBC.

Protest je počeo mirno, ali je onda došlo do pucnjave u kojoj je teško ranjen muškarac. Gradski zvaničnici tvrde da u njega nije pucala policija.

Demonstranti su onda počeli flašama i petardama da gađaju policiju, koja je odgovorila suzavcem. Povređena su četiri policajca.

AP prenosi da se u jutarnjim satima situacija smirila i da zaposleni u hotelima i restoranima raščišćavaju staklo od polupanih prozora.

Ulični protesti su pokrenuti u utorak nakon što je policajac, afroameričkog porekla, ubio naoružanog muškarca, takođe afroameričkog porekla, Kita Lamonta Skota (43).

Lokalna policija navela je na Tviteru da je prvog dana protesta povređeno oko 12 policajaca.

Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porekla.

(Tanjug)

1 komentar
  1. milan

    Pa zar je potreban komentar??? Kriminalci iz Nemacke,Engleske,Francuske,Italije,…koji su dosli u Ameriku. i porobili ,bobili i zatvorili prave vlasnikeUSA indijance po rezervatima sada dele demokratiju.Tako sto ubijaju crnce doskorasnje robove . A ti Vucicu idi kod takvih po direktivu kako ces zavesti slican rezim u Srbiji. Bojim se da nece moci…majmune pizdousti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike