U trendu

U Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu počela je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Prištinu ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku, dok se šef Unmika Zahir Tanin obraća video linkom.

Ban je u izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, koji je njegov poslednji izveštaj s mesta šefa UN, naveo da je impresioniran ekonomskim i političkim napretkom na Kosovu od kraja sukoba, ali da se sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine i dalje sporo sprovode.

„Uprkos mnogim izazovima i dalje sam impresioniran sveukupnim ekonomskim i političkim napretkom ostvarenim od kraja sukoba i dalekovidošću onih s obe strane koji su prevazišli sukob kako bi se usredsredili na izgradnju naprednije budućnosti“, naveo je Ban Ki Mun u poslednjem izveštaju koji podnosi kao generalni sekretar UN.

Ban se založio da se obezbedi da manjinske zajednice budu uključene u odluke koje utiču na njihove živote i pozvao kosovske vlasti da se uzdrže od svh poteza i odluka koje mogu omesti napredak dijaloga Beograda i Prištine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.