najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Severnoj Koreji trodnevna žalost zbog smrti Fidela Kastra

U Severnoj Koreji danas je počela trodnevna žalost zbog smrti lidera kubanske revolucije Fidela Kastra.

Kastro je umro u petak uveče u Havani u 90-oj godini.

Zastave u toj zemlji spuštene su na pola koplja u znak poštovanja prema revolucionalnom lideru, a građani su se okupili na stanici metroa u Pjongjangu gde je postavljena staklena vitrina sa čituljom Kastru, prenosi AFP.

U čitulji je navedeno da je Kastro prvi put posetio Severnu Koreju 1986. godine, a podsetili su i da je Kastru dodeljena nagrada “severnokorejskog heroja” za trud i napore u osnaživanju veza između dve zemlje u borbi protiv američke imperijalističke spoljne politike.

Severnokorejski lider Kim Džong UN izrazo je juče saučešće Kubi zbog smrti Kastra podsetivši na dugogodišnje veze dve zemlje.

Kuba je uspostavila diplomatske odnose sa Severnom Korejom 1960. godine i ima ambasadu u Havani koju smatra jednim od svojih najpouzdanijih saveznika.

Dve zemlje su geografski i kulturno veoma udaljene, ali su našle zajedničku tačku u protivljenju onome što nazivaju “američkom imperijalističkom spoljnom politikom”.

Veze između dve zemlje su privukle interesovanje medija u julu 2013. godine kada su vlasti u Panamskom kanalu otkrile 240 tona oružja, uključujući borbene avione i projektile sakrivene ispod pošiljke šećera na brodu koji je išao sa Kube ka Severnoj Koreji, prenosi “Džapan tajms”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike