U trendu

U Siriji se još ne dostavlja pomoć UN, uprkos produženju primirja

U Siriji je produžen prekid vatre, ali stotine hiljada stanovnika u opkoljenim gradovima još nisu dobile humanitarnu pomoć koju su pripremile UN.

Dvadesetak kamiona s hranom i lekovima je u „tampon zoni“ izmedju Turske i Sirije, spremno da odmah krene za Alep, drugi grad po veličini u Siriji, 70 kilometara od granice s Turskom, izjavio je zvaničnik UN Jan Egeland.

UN se nadaju da će u petak moći da dostave obećanu pomoć zemlji razorenoj tokom pet godina gradjanskog rata, dok nestrpljenje raste medju 250.000 stanovnika u opkopljenim četvrtima Alepa gde vlada nestašica svega.

Sporazum koji je prošle nedelje postignut izmedju Rusije i SAD, predvidja prekid vatre koji traje od ponedeljka, kao i demilitarizaciju puta do grada Kastela radi isporuke humanitarne pomoći opkoljenom gradu Alepu.

Ruska vojska saopštila je danas da je sirijska vojska u toku dana počela povlačenje s puta ka gradu Kastelu, severno od Alepa što je glavni pravac za snabdevanja tog podeljenog grada pod opsadom.

Time se omogućava dostavljanje humanitarne pomoći Alepu, izjavio je šef ruskog Centra za koordinaciju u Siriji, general Vladimir Savčenko.

„Čim dobijemo zeleno svetlo, šaljemo oko 20 kamiona, a još 20 će biti upućeno kasnije“, izjavio je zvaničnik UN Dejvid Svanson i dodao da bi put od turske granice do Alepa mogao da traje četiri do pet sati jer su putevi oštećeni tokom rata.

Sporazum predvidja da SAD izdejstvuju da deo pobunjenika koji saradjuju s njima, raskine saradnju s džihadistima. Rusija je danas optužila SAD da ne poštuju taj deo dogovora.

Moskva i Vašington pokušavaju da kroz prekid vatre ožive mirovne pregovore da bi se okončao složeni konflikt u kojem je od marta 2011. godine poginulo više od 300.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.