najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U Siriji uglavnom mirno, ima manjeg kršenja prekida vatre

Prekid vatre u Siriji danas se uglavnom poštuje, uz slučajeve manjeg. sporadičnog kršenja, kažu posmatrači, ocenjujći da je u većem delu zemlje mirno.

U gradu Alepu, gde su se poslednjih meseci vodile žestoke borbe, opozicioni aktivisti kažu da su četvrti koje su pod kontrolom pobunjenika jutros bie mirne, mada se mnogi ljudi i dalje krije u svojim kućama, strahujući da izadju.

Po rečima aktiviste Bare el Halabija, u te delove grada još nije isporučena humanitarna pomoć, što je takodje deo dogovora o primirju.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je danas mirno u većem delu zemlje, ali da je bilo manjih kršenja prekida vatre u provinciji Hama.

Druga grupa aktivista, Komiteti za lokalnu koordinaciju, javila je da je bilo bombardovanja u Alepu i južnom regionu Kuneitra, a državni mediji prenose da su pobunjenici kršili primirje u Alepu.

Sirijska agencija SANA javila je da su pobunjenici ispalili tri granate na četvrt Mala u Alepu koja je pod kontrolom vojske.

Opozicioni aktivista Ahmad el Masalmeh u južnoj provinciji Dara izjavio u ovom trenutku „mir preovladava u svim područjima“.

Dogovor o primirju koje je na snazi od ponedeljka popodne, postigli su šefovi ruske i američke diplomatije, Sergej Lavrov i Džon Keri prošle sedmice u Ženevi.

Sirijska vojska je tada saopštila da će poštovati primirje, uz zadržavanje prava da se brani.

Tokom prve sedmice prekida vatre, koja će biti od ključne važnosti, treba da budu obustavljeni svi sukobi državnih snaga i pobunjenika, ali sirijska vojska može da nastavi napade iz vazduha na pripadnike Islamske države i Al Kaide. Snagama predsednika Bašara el Asada, po sporazumu o primirju, nije više dozvoljeno da bombarduju položaje sirijske opozicije.

Ako primirje bude poštovano sedam dana, SAD i Rusija će osnovati novi koordinacioni centar za borbu protiv Fronta Fateh al Šam, nekadašnjeg Fronta Al Nusra, povezanog s Al Kaidom.

Duži period prekida vatre trebalo bi da posluži kao osnova za mirovne pregovore.

To je drugi pokušaj uspostavljanja primirja Siriji, gde je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 250.000 ljudi, a raseljena je polovina od 11 miliona stanovnika. Prvo primirje, uspostavljeno krajem februara, propalo je samo nekoliko dana kasnije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike