U trendu

U Španiji i Maroku uhapšeno 14 osoba zbog regrutovanja za IS

U Španiji i Maroku uhapšeno je 14 osoba u zajedničkoj akciji dve policije protiv osumnjičenih za regrutovanje za operacije Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, javio je danas britanski BiBiSi (BBC).

U akciji policije uhapšena su osobe u predgrađu Madrida i u različitim marokanskim gradovima pošto su osumnjičeni za umešanost u mrežu koja je slala borce u područja Sirije i Iraka koja su pod kontrolom IS.

BiBiSi podseća da je u petak prošle nedelje uhapšen Marokanac koji je živeo u Španiji i Francuskoj, posle incidenta u francuskom brzom vozu na relaciji Amsterdam – Pariz.

Ajub el Kazani (25) poreklom iz Tetuana na severu Maroka, stigao je u Španiji 2007. godine i tamo živeo sedam godina u gradovima Madrid i Algeciras pre nego što se preselio u Francusku.

Kazabi je osumnjičen za kontakte sa radikalnim islamistima zbog čega su ga Španci stavili na listu „potencijalno opasnih“, a uhapšen je u Francuskoj posle incidenta u vozu.

Izvor iz španske jedinice za borbu protiv terorizma izjavio je juče na lokalnom radiju da oko 800 ljudi sa profilom radikalnog islamiste postoje u Evropi i spremno je za napade, pošto su se vratili sa ratišta u Siriji i Iraku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.