U trendu

U sredu u Mađarsku ušlo 3.241 izbeglica, novi dnevni rekord

Priliv izbeglica u Mađarsku preko granice sa Srbijom se nastavlja, a juče je u zemlju stigao 3.241 migrant, što je novi dnevni rekord, objavila je danas mađarska policija.

Među izbeglicama većinom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, ima skoro 700 dece.

Srpsko-mađarsku granicu je u utorak prešlo 2.533 izbeglica, a u ponedeljak 2.093, prema podacima policije, što je do tada bio najveći broj dolazaka u jednom danu.

Većina je prešla granicu hodajući prugom blizu pograničnog sela Reskea, na jednom od  malobrojnih mesta gde Mađari još nisu podigli žičanu ogradu.

Dolazak izbeglica se pojačao zbog najavljenog završetka izgradnje ograde duž 175 kilometara duge granice sa Srbijom, 31. avgusta.

Mađarska je suočena sa dolaskom do sada nezabeleženog broja izbeglica. Više od 140.000 izbeglica stiglo je u zemlju od početka godine, što je više nego duplo u odnosu na broj pristiglih tokom cele 2014. godine.

Da bi se zemlja suočila sa ovim prilivom šef policije juče je najavio da će na granicu biti poslato pojačanje od preko 2.100 policajaca. Oni će od septembra patrolirati granicom, a imaće pse, konje i podršku helikoptera. Biće pojačanje za više od 1.000 policajaca koji redovno rade u pograničnoj zoni Mađarske da spreče ilegalne migrante, rekao je on.

Istovremeno vladajuća stranka Fides želi da traži od Parlamenta odobrenje za slanje vojske na granicu  sa Srbijom da bi se suzbio priliv migranata, rekao je juče jedan od zvaničnika te stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar