U trendu

U strahu od rata gomilaju snage: Finska povećava vojsku u slučaju ruskog napada?

Finska je objavila danas da će za 50.000 ljudi, koji bi mogli da budu mobilisani, ojačati svoje vojne kapacitete za slučaj rata, nastavljajući pripreme dok prate naoružavanje svog ruskog komšije.

Finska, koja nije članica NATO-a, će sa 230.000 povećati broj svojih vojnika na 280.000 kako bi „poboljšala svoje odbrambene kapacitete državne teritorije“, kaže vlada u izveštaju o odbrani zemlje.

Finska sa Rusijom deli granicu dugu 1340 km.

„Rusija želi da pojača svoj status velike sile i navela je da joj je cilj režim sigurnosti utemeljen na sferi uticaja“, dodala je vlada i naglasila da je oslabljena geopolitička stabilnost Baltičkog mora.

Povećanje broja pripadnika prati skroman porast od 55 miliona evra godišnje izdvajanja za odbranu, koje sada iznosi 2,4 milijardi evra, ali je vlada naglasila da će se nakon 2020. izdvajanja ubrzati.

Zemlja je započela modernizaciju mornarice i takođe treba da izabere vrstu borbenog aviona koji bi do 2030. trebao da zameni njene zastarele avione MeKDonel Daglas F/A Hornet.

U oktobru je Finska potpisala sa Sjedinjenim Državama sporazum o vojnoj saradnji kao što je Švedska učinila par meseci ranije. Ove dve zemlje vode vrlo blisku odbrambenu politiku, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.