U trendu

U Sudanu više od 30 mrtvih u proterivanju demonstranata

Organizatori protesta u Sudanu saopštili su večeras da se broj stradalih u proterivanju protestnog kampa u Kartumu popeo na više od 30, javila je agencija AP i dodala da je nekoliko stotina ranjeno.

Vojska koja upravlja Sudanom krenula je danas u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred njihovog generalštaba u glavnom gradu Kartumu.

Komitet sudanskih lekara saopštio je da bi broj mrtvih mogao da bude veći.

Vojni savet je sa svoje strane demantovao da je rasturanje kampa nasilno.

Sudanom vlada Prelazni vojni savet otkad je predsednik Omar al Bašir svrgnut vojnim udarom, u aprilu ove godine, posle pritiska demonstranata. Demonstranti traže da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

Odnosi izmedju vojske i demonstranata nedavno su se zategli posle neuspelih pregovora i upozorenja Vojnog saveta koji vodi zemlju od 11. aprila.

Hiljade demonstranata od 6. aprila kampuju ispred sedišta vojske u Kartumu. Oni su prvo tražili podršku vojske za svrgavanje predsednika, a sada traže da generali odu sa vlasti.

Pregovori izmedju dve strane u nastojanju da se formira Suvereni savet koji bi obezbedio prelaznu vlast tokom tri godine propali su 20. maja. Vojni savet je osudio izgrede oko protestnog kampa navodeći da predstavljaju pretnju za javni red i mir i obećavši da će raditi odlučno da reši tu situaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.