U trendu

U sukobima policije i demonstranata u Barseloni povredjeno 52

Najmanje 52 osobe su povredjene i tri su uhapšene u sukobima policije i demonstranata zbog hapšenja smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona u Nemačkoj.

Katalonska policija saopštila je da su demonstranti pokušali da se probiju do sedišta predstavnika španske vlade u Barseloni. U sukobima su povredjena četiri policajca, dodaje se u saopštenju.

Regionalne hitne službe navode da je u sukobima s policijom povredjeno 46 demonstranata u Barseloni, a da su dve osobe zadobile povrede u manjim neredima u gradu Ljeida. Oni su zadobili lakše povrede.

Nemačka policija je jutros uhapsila Pućdemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu medjunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak.

On mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i Pućdemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije. Sud je izdao medjunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pućdemona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.