U trendu

U Švajcarskoj referendum o proizvodnji hrane na fer način

BERN – U Švajcarskoj se danas održava referendum na kojem građani te zemlje odlučuju o dva predloga – o zaštiti interesa švajcarskih poljoprivrednika i osiguranju da hrana domaćih i stranih proizvođača bude zdravija, ekološki prihvatljivija i proizvedena na način koji nije surov prema životinjama.

Današnje glasanje još jedan je vid direktne demokratije u Švajcarskoj kojim se građanima pruža prilika da neposredno odlučuju o pitanjima koja su od javnog interesa.

„Inicijativa za fer hranu“ zahteva da švajcarska vlada promoviše proizvodnju hrane na fer i ekološki prihvatljiv način koji isključuje surovost prema životinjama.

Kada bi ova inicijativa bila usvojena, to bi zahtevalo da inspektori iz Švajcarske putuju i u inostranstvo gde će vršiti provere u načinu rada tamošnjih proizvođača.

AP napominje da su zabrinutost za troškove i opozicija ugrozili podršku javnosti ovim predlozima.

Zagovarači ove inicijative žale se zbog pada broja švajcarskih farmi u poslednjim decenijama i teže da pruže podršku za plate poljoprivrednicima i osiguraju da se uvezeni proizvodi usklade sa švajcarskim standardima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.