U trendu

U svemiru možda i 2.000 milijardi galaksija

U svemiru moguće ima hiljadu milijardi, ili čak dve hiljade milijardi i više galaksija, prema najnovijoj naučnoj proceni objavljenoj danas.

Profesor astrofizike sa Univerziteta Notigem u Engleskoj Kristofer Konselis (Christopher Conselice) predvodio je medjunarodni tim koji je došao do ove zapanjujuće procene od 2.000 milijardi galaksija u svemiru.

Prethodno se procenjivalo da ih ima 100 ili 200 milijardi.

Profesor Konselis kaže da ova nova procena pokazuje da ih ima najmanje deset puta više nego koliko je se prethodno verovalo.

U telefonskom intervjuu Konselis je rekao da je i sam bio iznenadjen rezultatima, da je očekivao da ima možda dva ili tri puta više galaksija, ali „10 puta više je dosta visoko“ i moglo bi da se pokaže da je taj broj i veći.

Naučnici su zasnovali svoje prebrojavanje galaksija na pregledima svemira koje su već sproveli teleskop Habl spejs i zemaljske opservatorije. Oni su pretvorili slike u 3-D i koristili nove matematičke modele za novu procenu.

„Zaprepašćujuće je da nam ostaje još da proučimo više od 90 odsto galaksija u svemiru. Ko zna kakve zanimljive odlike ćemo naći kada pronadjemo ove galaksije sa novim generacijama teleskopa““, rekao je Konselis u saopštenju.

Čak je i naučnicima teško da zamisle tako ogromne cifre. Konselis kaže da je 2.000 milijardi otprilike jednako broju sekunda u 1.000 prosečnih životnih vekova.

Njihovi nalazi objavljeni su u časopisu Astrofizikal džurnal (Astrophysical Journal).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar