U Tjencinu stradalo 112 ljudi

U eksplozijama u kineskoj luci Tjencin stradalo je 112 ljudi, a 700 je povredjeno, novi je bilans žrtava koji su danas saopštile lokalne vlasti.

Lokalni zvaničnik Gong Jianšeng rekao je da je da je do sada identifikovano 24 tela.

Medju žrtvama je 21 vatrogasac.

Članovi porodica vatrogasaca koji se vode kao nestali upali su juče na konferenciju za novinare kineske vlade i zatražili odgovore o sudbini njihovih najbližih.  

U noći između srede i četvrtka u Tjencinu su odjeknule dve eksplozije, koje su se mogle videti iz svemira, a juče se dogodilo još nekoliko.

Kineske  vlasti su kasnije naredile evakuaciju stanovništva u zoni od tri kilometra od skladišta hemikalija.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) javio je da je naređena evakuacija kada je vetar promenio pravac i pošto je sodijum-cijanid pronađen blizu mesta eksplozije.

Zbog promene vetra koji je do tada duvao ka moru, pojavio se rizik da toksične čestice odu ka naseljenim područjima.

Na lice mesta poslate su specijalne jedinice za borbu protiv hemijskog zagađenja zbog pojave sodijum-cijanida, belog kristalnog ili zrnastog praha koji, ako se udahne ili proguta, brzo dovodi do smrti jer blokira telo da koristi kiseonik.Tjencin, najveća luka na svetu, ima 15 miliona stanovnika i centar je kineske petrohemijske industrije. U ovom gradu ima mnogo stranih ulagača i prisutne su neke od najvećih svetskih kompanija.

(Beta)

Ostavite komentar