U trendu

U Turskoj otpušteno još 18.000 državnih službenika

U Turskoj je otpušteno više od 18.000 državnih službenika koji navodno predstavljaju bezbednosni rizik za državu, objavljeno je danas u službenom glasniku.

Medju 18.632 otpuštenih je 6.000 pripadnika vojske, 9.000 pripadnika policije i oko 1.000 zaposlenih u ministarstvu pravde.

Odluka se odnosi i ne univerzitetske profesora i druge članove akademske zajednice.

Odluka je u skladu sa dekretom koji su turske vlasti donele dan posle neuspelog puča u julu 2016, kada je uvedeno vanredno stanje.

Kako se navodi, 12 udruženja, tri novinska lista i jedan tv kanal zatvoreni su zbog odluke o otpuštanju njihovih zaposlenih.

Prema dekretu, 148 osoba otpuštenih na osnovu prethodnih odluka biće vraćeno u državnu službu.

Turski mediji navode da će vanredno stanje biti ukinuto sutra, što je bilo jedno od predizbornih obećanja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je 24. juna osvojio još jedan mandat.

Erdogan će položiti zakletvu u novom mandatu sutra, kada se istovremeno prelazi na predsednički sistem u zemlji koji daje šira ovlašćenja šefu države.

Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, oko 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 110.000 državnih službenika je otpušteno zbog navodne povezanosti sa terorističkim grupama ili sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom koga turske vlasti optužuju za organizaciju puča.

Gulen je negirao umešanost u pokušaj državnog udara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar