U trendu

U UKR uskoro stiže 14 transportnih helikoptera, donacija Hrvatske

ZAGREB – Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao je u Odesi da očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini uskoro stići u tu zemlju, a njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov da se razmatra obuka ukrajinskih instruktora za razminiranje u Hrvatskoj.

Banožić je juče boravio u jednodnevnoj poseti Ukrajini, gde se u Odesi sastao sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim.

Na konferenciji za medije u odgovoru na pitanje ukrajinskog novinara rekao je da očekuje da će transfer helikoptera biti dovršen uskoro.

Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T.

Reznikov je Hrvatsku nazvao velikim prijateljem Ukrajine i zahvalio Banožiću na ličnom angažmanu u pomoći Ukrajini.

„Vaši ljudi znaju tragediju Vukovara, znaju šta je sećanje na poginule, šta je mučenje civila. Znate osnažiti svoju odbranu kad imate neprijateljskog suseda“, rekao je ukrajinski ministar, prenela je Hina.

Prvu pomoć Ukrajina je od Hrvatske dobila 28. februara, četiri dana nakon početka invazije, rekao je Reznikov.

„Bratska nacija Hrvatska pomogla je u otporu agresiji Rusije, ali i proterivanju njenih snaga iz područja poput Harkiva, Sumija i Kijeva“, rekao je Reznikov.

Hrvatska ima odlično iskustvo u razminiranju, rekao je nadalje Reznikov, i stoga se razmatra obuka ukrajinskih instruktora u Hrvatskoj.

Banožić je naglasio da hrvatski narod zbog iskustva Domovinskog rata zna kroz što Ukrajina prolazi, da stoji uz nju, da će se ta podrška nastaviti „koliko god treba“ te da je uveren u ukrajinsku pobedu.

Istakao je da su Reznikov i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokazali da „hrabro vodstvo“ Ukrajini donosi uspeh u borbi.

Banožić je Reznikovu poklonio repliku Vukovarskog vodotornja te telo neaktivirane granate kalibra 120 milimetara koja je tokom Domovinskog rata ispaljena na njegove rodne Vinkovce. Ukrajinski ministar je Banožiću pak darovao geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar