U trendu

U Ukrajini danas sastanak o formiranju nezavisne crkve

Pravoslavni velikodostojnici Ukrajine danas će održati sastanak na kojem će formirati Ukrajinsku crkvu nezavisnu od ruskog tutorstva.

Sastanak bi trebalo da omogući da se sprovede istorijska odluka Sinoda ekumenskog patrijarhata u Carigradu koji je u oktobru odlučio da pokrene proces dodeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Ukrajinska crkva je vekovima bila deo Ruske pravoslavne crkve.

Ukrajinske vlasti smatraju da je u pitanju i nacionalna bezednost skoro pet godina o krize na istoku Ukrajine gde se ukrajinske snage bore protiv proruskih pobunjenika.

Nezadovoljna tom odlukom i uoči sastanka, Ruska pravoslavna crkva pozvala je juče UN, lidere Nemačke i Francuske, papu i druge verske lidere da zaštite vernike u Ukrajini od pritiska države na sveštenike koje postavlja ruska patrijaršija.

Ruski patrijarh Kiril upitio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, papi Franji, kenterberijskom nadbiskupu i drugim verskim vodjama, i pozvao ih da zaštite sveštenike, vernike i njihovu veru u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar