U trendu

U Vatikanu se sprema zavera protiv pape Franje?

U Rimu nije tajna da nekoliko kardinala želi da papa Franja odstupi, i to zbog njegovih nedavnih poteza. Novinar portala The Spectator Damijan Tompson u nedavnom članku analizirao je Papine postupke u vezi sa pričešćivanjem razvedenih parova i zbivanjima koji su ti postupci podstakli.

U nastavku prenosimo najzanimljivije delove njegove analize.

„Prve subote u februaru u Rimu su osvanuli posteri koji ismejavaju papu i optužuju ga da se mešao u poslove skupština, uklanjao sveštenike sa pozicija, ukidao crkvene redove i slično. Time se usmerava pažnja na papinu „Godinu milosrđa“, u kojoj je Crkva trebala da se okrene prema grešnicima i pruži im oproštaj. To je i godina u kojoj je papa uklanjao protivnike. Smenio je vođe reda Franjevaca od Bezgrešne zbog tradicionalnosti, starije članove Crkve koji su preispitivali njegove dozvole ponovno oženjenim i razvedenim ljudima da primaju pričest, a preuzeo je i kontrolu nad Malteškim vitezovima“.

Papa i kritike

„Vest o sarkastičnim plakatima obišla je svet, ali vrlo verovatno nije dirnula papu. Kao što njegovi kolege jezuiti vrlo dobro znaju, Horheu Bergoliu ne smetaju neprijatelji dokle god misli da je u prednosti, čime podseća na uličnoga borca.  Nemoćni bes uličnog plakata ne bi ni trebao da ga brine. Trebao bi da se zamisli oko ćutanja kardinala i biskupa, koji su ga na početku pontifikata hvalili na svakom koraku“.

Planovi protiv pape

„Bilo bi razumno posumnjati da oni kuju planove protiv njega jer su njegovim odlukama ugroženi integritet i autoritet papinstva. Sumnja se da bi oko 12 umereno konzervativnih kardinala moglo da povede pobunu za odstupanje pape Franje. Njihov kandidat za novog papu je kardinal Pijetro Parolin, diplomata veteran i aktuelni državni sekretar, što je položaj koji kombinuje dužnosti premijera i ministra spoljnih poslova. On je poprilično moćan, a za razliku od pape Franje, nije sklon impulsivnim odlukama.

Papa Benedikt ostavio je mogućnost sledećim papama da sami izaberu da li žele da odstupe sa dužnosti. Ali teško da će se tako nešto ostvariti. U Vatikanu vlada vrlo veliko nezadovoljstvo zbog navedenih postupaka papa Franje, zato što se radi o pitanjima temeljnih postavki vere. Na kraju se uglavnom sve svodi na davanje pričesti ljudima koji su se razveli pa opet oženili ili su se oženili za razvedenu osobu“.

Važnost tih pitanja

„Mnogima nije jasno zašto je to toliko važno, ali Katolička crkva se poziva na delove Biblije u kojima piše da je takvo postupanje preljuba, iako je i sama u prethodnim vekovima „zaobilazila“ ta pravila. U aprilu prošle godine Franja je objavio dokument Amoris Laetitia dug 200 stranica, kojim se naizgled slaže sa tom tradicijom, ali se u jednoj fusnoti parovima dozvoljava savetovanje i odlučivanje sa sveštenikom. I oko te fusnote nastao je sukob zbog suprotnih tumačenja, a papa je na kraju odlučio da razvedenim parovima da tu dozvolu.

Takvo neslaganje oko tumačenja preti stvaranjem rascjepa između liberala i konzervativaca u Katoličkoj crkvi, a govori se da papa telefonira i traži podršku za svoje pozicije, poput američkog lobija.

Spremni na novog papu

Navodno ne nailazi na veliki odaziv, jer je kardinale i biskupe doveo u jako nezahvalan položaj. Dve trećine diocezijskih biskupa nikako ne podržava haos za koji veruju da je nastao njegovom vladavinom. Zato su spremni na novog papu, ali još se ne zna kako bi to moglo da se postigne. Na kraju meseca Univerzitet Paris-Sud organizuje konferenciju o kanonskom problemu o smenjivanju heretičkih papa, na kojoj se, između ostalog, poziva na reviziju dokumenta Amoris Laetitia.

Kanonskim pravom teško da se može proterati papa Franja, pa nekima na pamet pada i prisila. Papa Franja, za razliku od Benedikta, voli svoj položaj i vrlo verovatno neće od njega odustati, a sa druge strane postoji vrlo veliki broj onih koji ne žele da mu se priklone. Tako da će se parovi i dalje pitati ima li pravo njihov sveštenik ili – njihov papa“, zaključuje Tompson, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.