U trendu

U vazdušnim napadima u Raki poginulo 25 civila

U vazdušnim napadima na Raku, uporište Islamske države u Siriji, poginulo je 25 civila, uključujući šestoro dece, javila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U vazdušnim udarima izvedenim juče pogodjeno je više kvartova grada Rake, i bilo je desetine ranjenih, medju kojima su mnogi u kritičnom stanju, navela je Opservatorija.

Sirijski i ruski avioni, kao i avioni medjunarodne koalicije predvodjene SAD izvode vazdušne napade na položaje Islamske države u Siriji.

U Raki živi još oko 300.000 ljudi, a Islamska država optužena je da koristi civile kao ljudski štit.

Provladine sirijske snage, uz podršku ruske avijacije, otpočele su 3. juna ofanzivu za zauzimanje ključnog  grada Tabke, 50 kilometara zapadno od Rake, glavnog grada istoimene provincije i glavnog uporišta Islamske države u Siriji.

Ekstremisti su uspeli da potisnu vladine snage u nedelju izvan te provincije kada su se one približile na sedam kilometara od aerodroma u Tabki. Prema navodima Opservatorije režimske snage izgubile su 40 ljudi u kontraofanzivi ekstremista.

U susednoj sirijskoj provinciji Alep, Islamska država je u defanzivi, a u ponedeljak je krenula u akciju da učvrsti svoje uporište Minbedž, koje su opkolili pripadnici arapsko-kurdskog saveza Sirijskih demokratskih snaga.

Islamska država kontroliše Minbedž od 2014. To je važna raskrsnica za snabdevanje ekstremista od turske granice do grada Rake.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.