U trendu

U Ženevi nastavak pregovora o Siriji, opozicija preti da će se povući

Indirektni pregovori sirijskih vlasti i opozicije danas treba da se nastave u sedištu UN u Ženevi, iako je glavna opoziciona grupa zapretila da će se povući, ako vlasti u Damasku nastave da „čine zločine“.

„Nećemo početi pregovore pre nego što ne budu donesene odluke koje će garantovati okončanje opsade gradova i bombardovanje civila“, rekao je juče, po dolasku u Ženevu Nasan Aga, portparol glavne sirijske opozicione grupe Visoki odbor za pregovore.

Sirijska opozicija je u početku odbijala da dodje u Ženevu, ali je posle četiri dana razgovora unutar koalicije u Rijadu pristala da ipak učestvuje u pregovorima.

U Ženevi su u petak počeli indirektni mirovni pregovori uz posredovanje UN o okončanju sirijskog sukoba, ali bez učešća glavne opozicione grupe koja je tražila da vladine i ruske snage prestanu bombardovanje civila i okončaju opsadu oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Delegacija Visokog odbora za pregovore, koju čine političari i predstavnici naoružanih grupa, danas treba da se sastanu sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

De Mistura se nada da će uspeti da ubedi predstavnike opozicije da udju u indirektne pregovore, uz posredovanje UN. Predvidjeno je da taj proces traje šest meseci. Posle toga bi u Siriji trebalo da bude formirana tranziciona vlada, a polovinoim 2017. godine da se održe izbori.

Ipak, političko rešenje konflikta za sada je teško moguće, jer je na terenu sutuacija katastrofalna, navodi agencija Frans pres.

Medjunarodna organizacija Lekari bez granica juče je saopštila da je u gradu Madaji koji je pod opsadom provladinih snaga, a pod kontrolom pobunjenika, od 1. decembra prošle godine od gladi umrlo 46 ljudi. U Siriji je ukupno 13 gradova pod opsadom provladinih snaga, pobunjenika ili Islamske države.

Od marta 2011. godine, u sukobima u Siriji stradalo je oko 260.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.