U trendu

Ubedljiva pobeda Trampa u tri države

Kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp osvojio je najviše glasova na stranačkim izborima u tri države, dok je demokratski kandidat Berni Sanders odneo iznenadjujuću pobedu u Mičigenu.

Novi stranački izbori za predsedničku nominaciju Republikanaca održani su u utorak u Mičigenu, Misisipiju, Havajima i Ajdahu, a američki milijarder je izgubio jedino u Ajdahu, gde je najviše glasova delegata dobio Ted Kruz, prenosi Bi-Bi-Si.

Kruz se smatra jedinim kandidatom koji može da pobedi Trampa koji nema podršku takozvanog establišmenta Republikanske partije.

Senator Marko Rubio završio je na četvrtom mestu u Mičigenu i Misisipiju bez ijednog delegata, a loše rezultate moraće da popravi sledeće sedmice na izborima u njegovoj državi Floridi.

Guverneru Džonu Kejsiku koji je završio na trećem mestu u Mičigenu, takodje je potrebna pobeda u njegovoj državi Ohaju da bi ostao u trci, prenosi AP.

Posle novih pobeda, Tramp ima 466 delegata, Kruz 347, Rubio 151, a Kejsik 54.

Na jučerašnjim izborima Demokratske stranke, Sanders je osvojio najviše glasova u Mičigenu, što je bilo neočekivano jer su višenedeljna istraživanja javnog mnjenja pokazivala da je Hilari Klinton u znatnoj prednosti.

Hilari Klinton je ipak povećala svoju prednost pobedom u Misisipiju, gde je dobila veliku podrčku crnaca. Time je osvojila 1.214 delegata, više od polovine potrebnih za demokratsku predsedničku nominaciju. Sanders sada ima glasove 566 delegata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.