U trendu

Ubijen portparol Islamske države

Abu Muhamad el Adnani, portparol Islamske države, ubijen je u sirijskom gradu Alepu, javila je novinska agencija te džihadističke organizacije „Amak“, prenosi RTS.

Agencija Amak navodi da je Abu Muhamed el Adnani, jedan od pripadnika Islamske države sa najdužim stažom, ubijen „dok je nadgledao operacije protiv vojne kampanje u Alepu“, preneo je Rojters.

Islamska država drži teritorije u provinciji Alepa ali ne i u samom gradu gde se pobunjenici bore protiv snaga sirijske vlade.

Amak nije navela kako je tačno Adnani ubijen.

Adnani je Sirijac iz sirijskog grada Idliba, koji se zakleo na vernost „prethodnici Islamske države“ Al Kaidi pre više od 10 godina, navodi Institut Brukings i ističe da su ga jednom uhapsile američke snage u Iraku.

On je bio glavni stručnjak za propagandu ekstremističke džihadističke grupe od kada je junu 2014. godine objavio da će ona uspostaviti savremeni kalifat, koji zahvata velike delove teritorije koje je zauzela u Iraku i susednoj Siriji.

Adnani je ranije ove godine pozivao na masovne napade tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Takođe, pozivao je na napade u zapadnim zeljamama poručujući muslimanima u Francuskoj da povremeno napadaju tu „prljavu“ zemlju na bilo koji način da mogu, uključujući gaženje automobilom.

Islamska država je pretrpela niz poraza prethodnih nedelja, među kojima je i onaj u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, gde su turske snage i sirijski pobunjenici isterali pripadnike ID iz pograničnog grada Džarablus prošle nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.