U trendu

Ubijena dva iračka generala u samoubilačkom napadu ekstremista

Dva iračka generala i tri vojnika ubijeni su danas u samoubilačkom napadu pripadnika Islamske države u iračkoj provinciji Anbar, zapadno od Bagdada, javili su irački zvaničnici.

Bombaš samoubica je uleteo sa vozilom punim eksploziva u vojnike koji su napredovali severno od Ramadija, glavnog grada provincije, koji je u rukama Islamske države.

U eksploziji su ubijena dva generala koja su predvodila iračke snage i tri vojnika, a deset vojnika je ranjeno, rekao je portparol vojske u izjavi za državnu televiziju.

U saopštenju vojske pročitanom na državnoj televiziji objavljena su imena ubijenih generala Abdula Rahmana Abu Reghefa, zamenika šefa operacija u Anbaru i Sefina Abdula Magida, komandanta 10. vojne divizije.

Vladine snage i združene sunitske i šiitske milicije bore se mesecima protiv ekstremista Islamske države u Anbaru, ali su ostvarili samo skroman napredak. Islamska država kontroliše veći deo te velike provincije koja se prostire zapadno od Bagdada.

Portparol iračke vojske general Jahja al Zobeidi u izjavi za televiziju rekao je da gubitak dva generala neće „zaustaviti operacije“ i da će nastaviti da napreduju.

Islamska država je u blic-ofanzivi na sever i zapad Iraka u leto 2014. godine zauzela oko trećinu iračke teritorije.

Koalicija predvođena SAD sprovodi vazdušne napade na položaje Islamske države u Iraku i u Siriji oko godinu dana, kao podrška iračkoj vojsci u borbi protiv te ekstremističke grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar