U trendu

Ubijena dva zvaničnika u Turskoj, vlasti krive PKK

Dvojica turskih zvaničnika iz redova vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), ubijeni su u dva odvojena incidenta, a zvaničnici za to krive zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK), saopštili su danas državni mediji.

Zamenik predsednika AKP u okrugu Ozalp u istočnoj provinciji Van, Ajdin Ahi, ubijen je u toku noći na nekoliko metara udaljenosti od svog doma nakon što su ga ekstremisti kidnapovali, saopštila je državna agencija Turske Anadolija, prenosi AFP.

Predsednik AKP u Ozalpu, Zahir Soganda, izjavio je da je ubistvo izvela PKK, a kako se navodi, već je 16 osumnjičenih privedeno.

Kako je Anadolija podsetila, njegov prethodnik je ubijen u sličnim okolnostima godinu dana ranije.

Zamenik predsednika AKP u okrugu Lidže jugoistočne provincije Dijabakir Orhan Merkan, upucan je u subotu ispred svog doma, što je još jedno ubistvo za koje se sumnja da je izvela PKK, citirala je Anadolija lokalne zvaničnike.

PKK je povela pobunu u Turskoj 1984. godine – u početku se fokusirajući na zahteve za nezavisnošću, onda na veća prava – usled čega je na desetine hiljada ljudi poginulo.

Primirje je usledilo 2013, ali su se borbe ponovo nastavljene na leto 2015. godine. Stotine pripadnika turskih snaga bezbednosti ubijene su od tada, a vojska tvrdi da je ubila hiljade ekstremista.

Turska, SAD i Evropska unija PKK klasifikuju kao terorističku grupu, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar