Ubijeni iranski naučnik posthumno odlikovan

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamenei odlikovao je danas posthumno prestižnim vojnim ordenom glavnog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, ubijenog prošlog meseca u oružanom napadu iz zasede kraj Teherana, javila je državna televizija.

Islamska Republika Iran je za to ubistvo optužila Izrael.

Kako je objavljeno Orden prve klase Nasr (pobeda) koji ima Hameneijev potpis predao je porodici naučnika načelnik Generalštaba general major Mohamed Bageri, rekavši da je to odlikovanje „namenjeno onima koji brane Islamsku revoluciju, teritorijalni integritet i nezavisnost Irana“.

Komandant iranske vojske je rekao i da je to najviša medalja koja se daje u znak priznanja za logistički doprinos i podršku vojsci, preneo je Frans pres.

Posle smrti Fahrizadeha, ministar odbrane Irana Amir Hatami je za pokojnika izjavio da je bio njegov zamenik i načelnik Organizacije za odbrambene inovacije i istraživanje koje je usredsredjeno na oblasti „nuklearne odbrane“ u ministarstvu.

Fahrizadeha je premijer Izraela Benjamin Netanjahu 2018. godine označio kao direktora iranskog nuklearnog projekta i kada je objavio da je Izraelcima pošlo za rukom da iz jednog skladišta u Teheranu iznesu veliku arhivu o tom programu rekao je: „Zapamtite to ime Fahrizadeh“.

Izrael se već dugo sumnjiči za čitav niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika u nastojanju da spreči razvoj programa nuklearnog oružja.

Ta zemlja nije komentarisla ubistvo Fahrizadeha, ali je upozorila svoje gradjane koji putuju u inostranstvo da bi mogli biti meta iranskih terorističkh napada posle najnovijeg ubistva.

Takodje su upozoreni bivši izraelski nuklearni naučnici da bi mogli biti na nišanu Irana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.