U trendu

Uhapšen australijski inženjer zbog pravljenja oružja za ID

Australijska policija uhapsila je danas muškarca (42), osumnjičenog da je davao savete i pomagao Islamskoj državi da napravi oružje.

Inženjer je uhapšen tokom racije u njegovoj kući u ruralnom delu Novog južnog Velsa, nakon istrage koja je trajala 18 meseci, rekao je novinarima policijski komesar Endru Kolvin, prenosi AP.

Uhapšeni muškarac, Haisem Zahab, rođen u Australiji, optužen je da je vršio istraživanje i dizajnirao uređaj za lasersko upozorenje, koji najavljuje dolazak navođenih raketa, koje koriste koalicione snage u Iraku i Siriji.

Prema Kolvinovim rečima, muškarac je optužen i za istraživanje, dizajniranje i modeliranje sistema koji pomaže ID da razviju svoje rakete dugog dometa.

Kako je rekao, uhapšeni nije planirao napade u Australiji, a veruje se da je radio sam, a ukoliko bude osuđen za pružanje podrške ekstremistima, preti mu maksimalna, doživotna robija.

Australijski ministar za imigracije saopštio je prošle godine da je oko 100 osoba napustilo Australiju kako bi se pridružilo Islamskoj državi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar