U trendu

Uhapšen Nigerijac osumnjičen za internet prevaru od 60 miliona dolara

Nigerijac osumnjičen da je preko interneta prevario stotine žrtava širom sveta za više od 60 miliona dolara, uhapšen je u Port Harkurtu, na jugu Nigerije, objavio je danas Interpol.

„Četrdesetogodišnji Nigerijac poznat pod imenom ‘Majk’ je iza prevara od preko 60 miliona dolara, koje su pogodile stotine ljudi širom sveta“, navodi se u saopštenju medjunarode policijske organizacije.

U tekstu se navodi da je u jednom slučaju jedna meta prevarom navedena da isplati 15,4 miliona dolara.

Osumnjičeni je uhapšen juče uz podršku nigerijske agencija za borbu protiv korupcije, i Komisije za borbu protiv ekonomskih i finansijskih prestupa (EFCC), navodi Interpol.

Prema navodima Interpola njegova mreža ušla je u naloge elektronske pošte malih i srednjih firmi širom sveta, u Australiji, Kanadi, Indiji, Maleziji, Rumuniji, Južnoj Africi, Tajlandu i SAD.

Interpol je naveo da se razotkrivena mreža sastoji iz najmanje četdeset članova u Nigeriji, Maleziji, Južnoj Africi, koji obezbedjuju softver i učestvuju u prevari.

Osumnjičeni je takodje imao kontakte za pranje novca u Kini, Evropi i SAD.

Zaplenjeni računari pokazuju da je bio umešan u niz kriminalnih aktivnosti medju kojima i prevaru preko imejlova firmi i preko sajtova za nalaženje romantičnog partnera.

Osumnjičenom i još jednom njegovom saradniku, 38-ogodišnjaku takodje uhapšenim u Port Harkurutu, može da se sudi za internet pirateriju, zločinačko udruživanje i sticanje novca pod lažnim pretekstom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar