U trendu

Uhapšen osumnjičeni za napad na američkog diplomatu

Meksičko tužilaštvo saopštilo je danas da su vlasti uhapsile američkog državljanina kao glavnog osumnjičenog za pucnjavu na zvaničnika konzulata SAD u zapadnom meksičkom gradu Gvadalahari.

„Američki državljanin je identifikovan i uhapšen zbog sumnje u umešanost u ovaj slučaj. Ta osoba će biti deportovana u SAD kako bi se utvrdio njegov pravni status“, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Identitet osumnjičenog nije objavljen, a vlasti nisu komentarisale mogući motiv napada.

Američki državni sekretar Džo Neri zahvalio je Meksiku na brzom hapšenju.

Meksičke vlasti su u nedelju uveče saopštile da su uhapsile naoružanog muškarca koji je u petak pucao u zvaničnika konzulata SAD u zapadnom gradu Gvadalahara i da je on predat federalnim tužiocima.

Američka ambasada nije saopštila identitet zvaničnika, koji je upucan u svom automobilu, a posle napada je u stabilnom stanju.

Lokalni mediji su upucanog zvaničnika identifikovali kao Kristofera Eškrafta, a na društvenim mrežama se navodi da je on konzularni zvaničnik u Gvadalahari od 2016.

FBI je ponudio nagradu od 20.000 dolara za informaciju o napadaču, a objavljene su i fotografije koje su snimile nadzorne kamere.

Meksički zvaničnici tragali su za naoružanim napadačem koji je bio prerušen u medicinsku sestru kada je pucao na američkog konzularnog službenika.

Američki konzulat u Gvadalahari objavio je video snimak na svom nalogu na Fejsbuku na kojem se vidi napadač, obučen u plavo i noseći periku, kako čeka ispred garaže tržnog centra u petak.

On, potom, podiže pištolj i puca na automobil, u kojem se nalazio američki diplomata, posle čega beži, preneo je AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.