U trendu

Uhapsen zbog pretnji Plenkovicu, GLAS: Maltretiraju građane

ZAGREB – Zadarska policija uhapsila je 72-godišnjeg M.Ć. iz Briševa, kod Zadra, zbog pretnje upućene premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću na Fejsbuku.

Protiv njega je podignut optužni predlog zbog „narušavanja javnog reda i mira, vređanjem i omalovažavanjem“ premijera, javlja Index.hr.

Policijska uprava u Zadru je navela u saopštenju da je sprovela istragu nad 72-godišnjim i 49-godišnjim muškarcem koji su uputili pretnje premijeru Andreju Plenkoviću, prenosi Hina.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, policija je odbacila kao netačne teze koje su plasirane u javnosti, a koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije.

Kako su naveli, reč je o redovnom postupanju policije u okviru službene dužnosti, te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku.

Stranka GLAS je reagujući na incident u saopštenju navela da Plenkovićeva vlada koristi „opskurni Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira“ i da „maltretira građane“.

„Andrej Plenković već duže vreme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a hapšenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vređanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak da je sve otišlo predaleko“, navodi se u saopštenju stranke GLAS.

Dodaju kako je podloga za „ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana zastareli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira“.

GLAS ocenjuje da je taj Zakon prepun nelogičnosti, a između ostalog zabranjuje vređanje i omalovažavanje državnih tela i službenih osoba, i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašćeno pucanje iz vatrenog oružja.

Optuženi je ispod objave o dolasku predsednika vlade u Maslenicu, povodom obežavanja 29 godina od operacije Maslenica, iz 1993, na Fejsbuk profilu jednog zadarskog portala napisao da bi Plenkovića trebalo dočekati pokvarenim jajima.

„Treba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone. Niko nije toliko ponizio i izdao Hrvate. Narcisoidni jadnik“, napisao je 72-godišnjak u svom komentaru objavljenom 20. januara na portalu Kalelarga info.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.