U trendu

Uhapsena 2 radnika nuklearke zbog dojava ukrajinskim snagam

MELITOPOLJ – Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NEZ) privedena su u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je danas policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu.

„U Energodaru su zadržana dva lica osumnjičena da su navodili ukrajinsku artiljerijsku vatru. Obojica su zaposlena u nuklearnoj elektrani. Njima preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora za delo međunarodni terorizam i posebno za usmeravanje artiljerijske vatre na najveću evropsku nuklearnu elektranu“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

NE Zaporožje ima dve slabe tačke koje, prema navodima u saopštenju, ukrajinske oružane snage najčešće ciljaju, a to su sistemi za hladenje i skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Nuklearni reaktori su postavljeni iza debelih zidova koji ih štite od artiljerijske vatre.

NE Zaporožje nalazi se nedaleko od grada Energodara i trenutno je pod kontrolom ruskih snaga.

Poslednjih nekoliko dana ukrajinska artiljerija dejstvuje po objektima u kompleksu elektrane koristeći tešku artiljeriju, dronove i višecevne raketne bacače, ali u većini slučajeva ruska protivvazdušna odbrana uspešno odbija te napade.

Međutim, neke granate su pogodile infrastrukturu kompleksa nuklearke i skladišta nuklearnog otpada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar