U trendu

Uhapšenima u akciji „Familija“ sudiće se u Hrvatskoj

ZAGREB, 9. decemba (Tanju) – Uhapšenima za krimčarenje 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok, u akciji „Familija“, biće suđeno u Hrvatskoj, jer, kako je ocenjeno, ta zemlja ima najbolju procesnu poziciju za krivični progon, saopštio je USKOK.

To je oceneno u okviru dogovora s pedstavnicima nadležnih tela svih zemalja učesnica u toj akciji,

Među uhapšenima ima i hrvatskih državaljana, a na sastanku u Evrodžastu učestvovali su i predstavnici italijanskih, francuski i švajcarskih tužilaca.

U delu međunarodne akcije u Bazelu su 13. jula uhapšeni crnogorski državljanin Mišel Doković, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u novembru izručeni Hrvatskoj. Okrivljeni se, zajedno s još pet osoba, terete za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zlouporabu položaja i vlasti, falsifikovanje isprava i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Dokoviću se stavlja na teret da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlaznjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok. Doković je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a otad je koristio brojne pseudonime i u više navrata bio je predmet obrade američkih bezbednosnih službi.

O Dokoviću su u nekoliko navrata pisali američki mediji koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD-u bavila internet prevarama, a povezivali su ga i sa grupom koja je odgovorna za podmetanje požara, prevare s osiguranjima i bankovne prevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom i pljačke zlatara.

Izručenjem tri okrivljenika iz Švajcarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenih iz ovog predmeta, a traže se još dve osobe iz Srbije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine, prenela je Hina.

Srbija je pokrenula postupak ustupanja krivičnog progona Hrvatskoj u odnosu na krivični predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije.

Krivični postupak povodom operativne akcije „Familia„ sprovodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhapšeog u toj zemlji.

Operativnu akciju „Familia„ realiziovala su nadležna tela Hrvatske u saradnji s nadležnima Češke, Srbije, Švajcarske i Francuske.

Doprinos tokom istrage dale su Slovenija, Belgija i Holandija, a saradnja je ostvarena i s Italijom.

Sprovođenje ove složene akcije na teritoriji više država rezultirala je i zaplenom milion evra u gotovini i luksuznih predmeta u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra pronađenih u Dokovićevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama.

Na osnovu rezultata ove operativne akcije u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar