U trendu

Uhapšeno 11 članova „mančesterske mreže“, ima ih još?

Članovi „mančesterske mreže“ bombaša samoubice Salmana Abedija koji je u Mančesteru izvršio napad usmrtivši 22 osobe, možda su još na slobodi, izjavila je danas ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rad.

Ona je to rekla nakon što je nivo pretnji po bezbednost opao usled značajnog napretka u istrazi, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je uhapsila veliki broj onih koji su bili deo mreže iza bombaškog napada u Mančester Areni, a da je u subotu uhapšeno još dvoje.

Na pitanje da li su možda neki članovi mreže još na slobodi, Rad je odgovorila da za to postoji mogućnost.

„Potencijalno. Ovo je operacija koja je u toku. U pritvoru je 11 osoba, a operacija je i dalje zaista u punoj brzini na neki način“, rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je razvoj događaja tokom istrage o bombaškom napadu značio da su obaveštajni strucnjaci doneli odluku da smanje nivo pretnje sa „kriticnog“ na „ozbiljan“.

Policija je neposredno pre samoubilačkog napada u Areni objavila fotografije 22-godišnjeg Britanca Abedija.

Veruje se da je Abedi sklopio bombu u svom stanu u centralnom delu Mancestera, a britanski zvanicnici su potvrdili da se on nedavno vratio iz Libije gde je, prema ranijem pisanju Independenta, verovatno prošao obuke u kampu Islamske države u kom su se nalazili i drugi ekstremni islamisti koji su planirali napade na Evropu..

Kako agencija podseća, Abedi je bio poznat britanskim bezbednosnim službama i pre bombaškog napada, ali Radova nije želela da govori o tome.

Na pitanje o broju potencijalnih ekstremista o kom je vlada zabrinuta, Radova je rekla da službe bezbednosti razmatraju 500 različitih mogućih planova za napad koji uključuju 3.000 „na vrhu liste“ (najopasniji) i još 20.000 ispod, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar